Mat og helse | Sammendrag

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Ungdomsskolen 9. klasse
  • Annet
  • Ingen karakter gitt
  • 23
  • 4510
  • PDF

Mat og helse | Sammendrag

Oppgaven inneholder notater til mat og helse prøve.

Innhold:
- Kornslag, mel og gryn.
- Ris
- Kjøtt
- Hevningsmidler
- Fisk
- Etisk matforbruk
- Trygg mat
- Fett og søtt
- Medier
- Hygiejne
- Sykdomme (anorexia, bulimia, sukkersyke, kreft, hjerte og karsykdomme)
- Mat og økonomi
- Vitamin
- Kostfiber

Utdrag

Kornslag, mel og gryn.

Korn (cerialer) er fellesbetegnelse på frø fra hvete, bygg, rug, havre, mais og ris.

Korn regnes som verdens viktigste matvare, utgjør stor del av kostholdet vårt.

Mel: velge mellom sammalt eller siktet
Sammalt mel: er hele kornet malt til mel. Gir oss da mer fiber, jern og vitamin B

Siktet mel: er skall og kime fjernet.

Gryn= korn hvor skallet er slipt bort (kan være hele ell oppdelte)
Eks på gryn = havregryn, semulegryn av hvete og polentagryn av mais.

Spagetti og makaroni: lages av korn. (Ingr: hvetemel og vann)
Pastaproduktene har navn etter hvordan deigen er utformet.

RIS: viktig kornsort, mange typer ris, varierer i smak, koketid, konsistens.

Polert rundkornet ris: passer til risgrøt
Spesialbehandlet: langkornet, ”pairboiled” ris.( kleber ikke.)
Jasminris: dufter, kleber, orientalsk retter.
Hurtigris: varmebehandlet for å få kort koketid, kleber ikke.
Villris: (gentlig ikke ris, svartebrune frø fra en gressort), lang koketid,
Inneholder mer jern og vitamin B enn polert ris.

BRØD: best med brød som inneholder 50 % sammalt mel, gir smak til
Brødet + næring (se under sammalt mel)... Kjøp tilgang for å lese mer

Mat og helse | Sammendrag

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 03.04.2010
    det var ikke bra synes jeg, fordi det var kort skrevet