Analyse av et utdrag av Markens grøde

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Idrettsfag Vg3
 • Norsk
 • 5
 • 2
 • 963
 • PDF

Romananalyse: Analyse av et utdrag av Markens grøde

En analyse av et romanutdrag av Markens grøde, Knut Hamsun.

* Hva slags inntrykk får du av Isak? Grunngi personkarakteristikken men henvisninger til teksten.
* I dette utdraget bringer Isak en stor nyhet og nyvinninger til gårds, nemlig en slåmaskin. Hvordan blir denne hendelsen framstilt, og hvilke holdninger og verdier lar Hamsun ligge under i denne framstillingen?
* Hva skjer mellom Isak og sønnene i scenen med slåmaskinen?
* Plasser teksten litteraturhistorisk og begrunn plasseringen.

Lærers kommentar

Meget bra skrevet og tolket. Du har fått med mange nyanser i Isak og i det samfunnet han lever i. Det eneste jeg kan tenke meg å tilføye er at det er mulig å være mer presis på å skildre den konflikten mellom det nye og det gamle samfunnet som kommer fram i tekstene som er plassert innenfor nyrealismen.

Utdrag

Isak er en tydelig hovedperson i historien. Han drar ut i ødemarken og finner et fruktbart sted og slår seg ned. Der utnytter han alle naturens krefter og dyrker opp alt med egne hender. Stedet gir han navnet Sellanrå. Her blir han boende med kona Ingrid og sønnene Sivert og Eleseus. Det er nettopp her utdraget er hentet fra.
Tekst eksemplene ”Så stopper Isak og stiger av. Se, han længter vel efter å høre hvad menneskene på jorden sier, hvad de nu monne ville orde!” og ”Farn, alles overhode” gjør at vi virkelig får kjenne på hvor stolt Isak egentlig er når han kjører rundt med sin nye slåmaskin. Han sitter og ser ned på alle de som står måpende rundt ham, og føler seg nesten som en gud.
Isak er flink til jordbruk og hardt arbeid, men når han skal sette sammen den nye slåmaskinen klarer han ikke å forstå bruksanvisningen. ”Han står med en uhyre skarpsindig mine og gjenhusker fra begyndelsen til enden den bruksanvisning som handelsmanden har læst op for ham..” Kjøpmannen leser bruksanvisningen og Isak memorerer den så godt han kan, dette fordi han ikke kan lese.
Tekstutdraget: ”Men dette er galt roper Eleseus. Å Eleseus står med tegningen i hånd, med loven i hånd, han er ikke til å komme forbi: Den fjæren skal være utenpå!” gjør at vi skjønner at Isak egentlig ikke vil ha hjelp, men vil klare det på egenhånd. Han vil i alle fall ikke ha hjelp av sønnene, det er jo han selv som skal kunne alt, derfor skylder han på at han glemte brillene som en grunn til at han ikke fikk til å lese bruksanvisningen. Det er også tydelig her: ”Og nu måtte vel Eleseus ha... Kjøp tilgang for å lese mer

Analyse av et utdrag av Markens grøde

[4]
Brukernes anmeldelser
 • 15.02.2017
  Skrevet av Elev på Vg3
  Bra! Får med mye, men litt lite omfattende i dybden.
 • 18.04.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  Mye bra! (litt for mye muntlig språk)
 • 05.06.2014
  Bra analyse, var til hjelp!
 • 31.03.2014
  bRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!