Lisbeth Salander fra "Jenta som lekte med ilden" | Analyse

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg3
 • Norsk
 • 5
 • 6
 • 2577
 • PDF

Romananalyse: Lisbeth Salander fra "Jenta som lekte med ilden" | Analyse

Analyseoppgave om Stieg Larssons roman "Jenta som lekte med ilden". Oppgaven fokuserer på hovedpersonen Lisbeth Salander og hennes rolle i boken. Teksten inneholder også et sammendrag av handlingen og en personskildring av Lisbeth Salander. Oppgaven sammenlikner Lisbeth Salander med Jane Eyre fra
romanen Jane Eyre av forfatteren Charlotte Brontë.

Elevens kommentar

Jeg har lest den danske oversettelsen av "Jenta som lekte med ilden", og skrevet oppgaven basert på denne.

Utdrag

Oppgaven er skrevet på bakgrunn av et selvvalgt verk, som her er ”Jenta som lekte med ilden”, av Stieg Larsson. Jeg har lest den danske oversettelsen, og skrevet oppgaven basert på denne.
Boken er en fortsettelse av «Menn som hater kvinner», noe som gjør at temaene allerede er kjent for leseren. Derfor brukes det ikke mye tid til presentasjon i starten av boken. I denne kriminal-triologien er hovedtemaet vold mot kvinner. Lisbeth Salander, som jeg ønsker å fokusere på i oppgaven, er motstander av vold mot kvinner. Hun er på flere måter engasjert og følelsesmessig berørt av vold mot kvinner. Selv har hun vært utsatt for vold og undertrykkelse og lider av psykiske problemer pga. opplevelser fra barndommen. Allerede i starten er det klart at historien handler om vold mot kvinner. På side 12 linje 13 er det et eksempel på en kvinne som får bank av mannen sin. Lisbeth Salander oppdager dette straks, dette vekker interesse hos leseren da man vet at hun straffet sin formynder for voldtekt og mishandling i den forrige boken. Dette er en del av bokens anslag, hvor spenningskurven stiger. Om man har lest den forrige boken kjenner man til personene, men i første del av denne boken blir man introdusert for noen viktige personer: Lisbeth Salander, Mikael Blomkvist, Nils Erik Bjurman, Holger Palmgren og Nils Bjurman's allierte; Den Lyshårede Kjempe.

Lisbeth Salander er en tynn kvinne med et annerledes utseende. Hun har vokst opp i forskjellige familier og har også vært innlagt på psykiatrisk sykehus. Som barn var hun utsatt for flere ubehagelige opplevelser forårsaket både av hennes far og andre menn. Foreldrene bodde ikke sammen, men når faren av og til kom på besøk banket han moren. En dag gikk det så voldsomt for seg at moren fikk en hjerneskade. Lisbeth tok hevn mot faren sin ved å kaste en brannbombe inn i bilen hans. Han døde ikke av bomben. Denne hendelsen var grunnen til at Lisbeth ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Her ble hun låst fast av legen sin, Peter Teleborian, som hun også har hatt problemer med. Da Lisbeth ble 18 år fikk hun en formynder som skulle hjelpe henne med å forvalte sin økonomi og andre samfunnsmessige ansvar. Denne formynderen var Holger Palmgren, som ble Lisbeths gode venn og ga henne rom for å klare seg selv. Lisbeth fikk etter hvert jobb hos Milton Security, hvor hun gjorde reasearch arbeid. Da Lisbeth var rundt 20 år fikk Holger Palmgren en hjertesykdom, som førte til at hun måtte ha en ny formynder. Den nye formynderen, Niels Erik... Kjøp tilgang for å lese mer

Lisbeth Salander fra "Jenta som lekte med ilden" | Analyse

[15]
Brukernes anmeldelser
 • 16.11.2010
  Skrevet av Elev på Vg3
  Meget grundig analyse, mye informasjon. Vil være til stor hjelp når jeg skal skrive analyse av Lisbeth Salander på min særemneoppgave.
 • 26.10.2009
  Kanskje litt rotete, men veldig hjelpsom da jeg skulle tolke Lisbeth. Handlingsreferatet er veldig rotete.
 • 23.11.2016
  Veldig bra at det er tatt med figur! Ellers en bra og fyldig analyse
 • 28.08.2012
  Skrevet av Elev i 9. klasse
  tusen takk dette var kjempe bra og ga med gode ideer