Kunnskaper om sko

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Yrkesfaglig Vg2
  • Helse- og sosialfag
  • 5
  • 8
  • 1900
  • PDF

Kunnskaper om sko

Som fotterapeut trenger jeg gode kunnskaper om skotøy og brukerbehov for forskjellige typer skotøy, slik at jeg kan informere og rettlede klientene mine. Undersøkelser viser at andre grupper i helsevesenet mangler kunnskaper om fot og sko, og det forutsettes at fotterapeuter har denne kunnskapen.

Utdrag

Skoens materiale og såler
Overlæret, eller materiale skoen er laget av, skal kunne puste. Det vil si at skoen må kunne slippe ut fukt og svette og slippe inn luft. Overlæret skal være mykt slik at foten kan bevege seg. Syntetisk materiale er etter hvert blitt bedre egnet. Goretex er et eksempel på et godt syntetisk materiale. Når det gjelder yttersålen må denne være tilpasset hva skoen skal brukes til. En fjellsko må ha en stiv såle som kan avlaste foten mot hardt og ujevnt underlag. En joggesko derimot vil måtte ha en mykere såle slik at foten og ankelen får beveget seg og dermed dempe kroppens belastning. En pensko har ofte en tynn og hard yttersåle som egner seg dårlig til å gå i 17.mai-tog med. Den egner seg bedre til å sitte i selskap med. Til å gå på hardt underlag, som asfalt, trengs en sko med tykk og dempende såle.
En innersåle skal også ha en viss dempingseffekt slik at trykket mot huden ikke blir for hardt. Hvis innersålen er for hard, vil huden forsvare seg ved å danne kallositet (hard hud). Det er alltid lurt å legge en såle inn i skoen, for eksempel en dempende såle som kan kjøpes i en bandagistforrretning eller hos en fotterapeut. I joggesko og mange fritidssko er det løse såler med skålform som svinger opp rundt... Kjøp tilgang for å lese mer

Kunnskaper om sko

[2]
Brukernes anmeldelser
  • 11.05.2014
    Mye riktig men synes det var mye her som fort kan gå som direkte avskrift fra lærebøkene.
  • 27.03.2012
    Skrevet av Elev på Vg3
    Fantastisk bra, og den sier så masse;)))