Eksempel på analyse av Kruttrøyk

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Yrkesfaglig Vg1
 • Norsk
 • 6
 • 3
 • 1634
 • PDF

Novelleanalyse: Eksempel på analyse av Kruttrøyk

Her har du en novelleanalyse av "Kruttrøyk" skrevet av Torborg Nedreaas. Oppgaven begynner med å introdusere novellens forfatter, for deretter å oppsummere handlingen i novellen. Dernest analyseres elementer som oppbygging, fortellermåte og synsvinkel, språklige virkemidler, personer og miljø. Avsluttende kommer oppgaven inn på temaer i novellen, og det ses i tillegg på hva som kan være budskapet i "Kruttrøyk".

Lærers kommentar

Svært bra analyse. Du viser innsikt og evnen til refleksjon. Du evner å flette inn eksempler som underbygger meningene dine, og får dermed en flott tekststruktur.

Studienetts kommentar

Trenger du hjelp til din analyse av "Kruttrøyk" av Torborg Nedreaas? Med Studienetts gullnotat om "Kruttrøyk" får du utmerket hjelp og inspirasjon til din analyse. Se gullnotatet her: Kruttrøyk | Analyse

Utdrag

Novellen ”Kruttrøyk” er skrevet av Torborg Nedreaas. Det er en del av debutsamlingen ”Bak skapet står øksen” som ble utgitt i 1945. Motivene i novellen er hentet fra hendelser under andre verdenskrig, og man får sterke skildringer som gir et tydelig inntrykk av krigens mørkere sider. Torborg Nedreaas var blant våre fremste forfattere i etterkrigsgenerasjonen. Hun ble født i Bergen i 1906, og vokste opp her. Dette var et område hun skulle komme tilbake til i diktningen sin. Hun var utdannet som musikklærer, det var ikke før i voksen alder hun debuterte som forfatter. Hun har senere skrevet både romaner, noveller, skuespill og essays. Gjennom en rekke kåserier i NRK ble Nedreaas også kjent for et stort publikum. I hennes forfatterskap var klasseforskjeller og fattigdom sentrale tema. Sentralt i verkene hennes var også forholdet mellom kvinne og mann, hvor hun vanligvis tok hun kvinnens parti. Hun var en radikal kommunist og en fremtredende NATO-motstander, noe som kommer klart fram i noen av verkene hennes. Frem til hennes død i 1987 ble hun belønnet med flere priser.

”Kruttrøyk” er en historie om en mor og hennes sønn Trygve som lever en livssituasjon under okkupasjonen. De lever i fattige kår i en storby. Bydelen er mørk og skitten. Her finnes ingen latter eller glede, alt kan virke tungt og meningsløst. Moren er fortvilet, og skammer seg over sønnen. Hun tror han bruker all sin tid til fest og fornøyelser. Trygve er, uten morens viten, med i undergrunnsbevegelsen og må holde dette skjult, for regel nummer en er at man skal tie. En natt kommer han sent hjem som vanlig. I lang tid har moren båret på fortvilelsen og bitterheten hun føler ovenfor sin sønn. Hun klarer ikke lenger å holde det skjult. En voldsom diskusjon følger der moren for sagt det hun virkelig mener om sin sønns manglende engasjement og nasjonalfølelse. Idet diskusjonen ebber ut blir de oppmerksomme på en gestapobil som stopper et stykke nedi gata. Stemningen blir med ett svært anspent. Trygve er smertelig klar over hva som venter han. Mennene ringer på dørklakka. Etter et siste håndtrykk med moren forsvinner han inn på rommet og lukker døren etter seg. Like etter høres et skudd fra leiligheten. Så er alt stille. Men den vedvarende ringingen gir seg ikke. Moren slipper mennene inn. De spør etter Trygve Risør og moren viser dem til hans rom. Da døra glir opp siger det kruttrøyk ut. Trygve er død.

Novellen starter in medias res, ved at vi blir kastet inn i handlingen. ”Stillheten eksploderte med vekkerklokkas kiming, hun grep den i ørska og puttet den under teppet (…)” Videre blir morens opplevelser skildret i nåtid. Hele handlingen foregår i løpet av noen korte morgentimer. Avslutningen på novellen er veldig brå, noe som er vanlig innen novellesjangeren. Moren viser Gestapo til rommet hvor Trygve har tatt livet sitt, og slik er slutten.

I denne novellen bruker Torborg Nedreaas en autoral refererende synsvinkel. Moren får synsvinkelen flere steder, i motsetning til sønnen. Hans tanker om hva som skjer får ikke leseren vite... Kjøp tilgang for å lese mer

Eksempel på analyse av Kruttrøyk

[8]
Brukernes anmeldelser
 • 15.05.2011
  Skrevet av Elev på Vg3
  dette var virkelig en svært god oppgave. Anbefalles å kjøpe og lese - fantastisk!
 • 31.03.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  Relativ god oppgave, mangler noen viktige begreper
 • 09.02.2014
  En veldig god analyse !! Hjalp meg masse :-))
 • 18.06.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  Bra jobba, elegante ord med et godt preg av norge

Brukere som har lastet ned Eksempel på analyse av Kruttrøyk, har også lastet ned