Kart, landformer og ytre krefter

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studiespesialisering Vg1
  • Geografi
  • 6
  • 18
  • 2387
  • PDF

Kart, landformer og ytre krefter

Oppgaven inneholder 7 oppgaver som handler om mange av landformenes fenomerer, hvordan U-,V- og hengedaler oppstår, tydelige forklaringer, godt detaljert, bilder til tilsvarer til kartutsnitt på arealis.no og mye mer. Dette er en veldig stor oppgave.

Geografiboken Geo.

Innhold

Oppgave 1 – Topografisk kart Side 3
Oppgave 2 – Dannelse av landformer Side 4-5
Oppgave 3 – Dal- og fjordlandskapet på Besseggen Side 6
Oppgave 4 – Kartutsnitt av Besseggen Side 7- 10
Oppgave 5 – Kartutsnitt av Svartdalen Side 11- 14
Oppgave 6 – Dannelsemåten til fenomener Side 15
Oppgave 7 – Reportasje Side 16-18
Kilder – Vurdering av kildebruk Side 19

Utdrag

Oppgave 2:

Isbreer danner landformer ut ifra store steiner som blir slipt hardt mot bakken. Når en isbre glir nedover en dal, vil den grave i bunnen og på sidene. Det blir slipt gradvis på midten, på grunn av det blir mer og mer is mellom bakken der, altså blir trykket større på midten enn det blir på sidene. Dette blir da en såkalt «U-dal», fordi den vil få en form som en «U». I istiden ble det dannet utrolig mange U-daler, på grunn av all isen som slipte på jorden.
U-daler blir til grunnet kvartær, som er navnet på en periode for flere generasjoner siden.
Kvartær ble preget av svært kalde klimaer og et utallige istider og har dannet ca 40 istider i Skandinavia, noe som har dannet alle disse U-dalene.

---

Oppgave 7:

Flodbølge feiet over Hellesylt og Geiranger.
En stor fjellblokk i Synnulvsfjorden løsnet og raste ned natt til tirsdag. Fjellskredet skapte en stor flodbølge som ødela store deler av Geiranger og Hellesylt.
20.januar 2009
- Det er enda usikkert på hvor mange som er savnet, men ettersom veiforholdene er ødelagt, tar det tid for redningsmannskapet å komme til stedet, sier Karl-Ove Nydalen, som var stabssjef under redningsaksjonen.
Det var natt til tirsdag, klokken 04.10 da assisterende politimann Thomas Bau meldte ifra om et fjellskred ut fra Åkerneset som forulykket mye mer enn det han hadde trodd. Han hadde overvåket raset og fått med seg flodbølgen som kastet seg over Hellesylt og Geiranger.
De store vannmassene hadde gjort de fleste husene om til ved, og det var vanskelig å... Kjøp tilgang for å lese mer

Kart, landformer og ytre krefter

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.