Analyse av Jonas av Jens Bjørneboe

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg3
 • Norsk
 • 4
 • 4
 • 1681
 • PDF

Romananalyse: Analyse av Jonas av Jens Bjørneboe

Oppgaven er en analyse av Romanen "Jonas" av Jens Bjørneboe. Analysen fokuserer på skolekritikken i romanen.

Utdrag

Jeg har valgt å fokusere på romanen «Jonas» av Jens Bjørneboe, gitt ut i 1955, fordi den er en kjent roman som har betydd mye for debatten rundt skolesystemet i Norge opp gjennom årene. Jens Bjørneboe vokste opp i Kristiania, hadde en tøff barndom og var ofte deprimert. I Tyskland ble han kjent med og preget av Rudolf Steiners filosofi. Han skrev både romaner, essay, skuespill og dikt. Den mest kjente er kanskje ”Jonas”. Han skrev denne romanen mens han jobbet på Steinerskolen. Jens Bjørneboe var en kritiker som skrev om aktuelle ting. Romanen ”Den onde hyrde” er for eksempel en kritikk av fengselsystemet i Norge.

Jonas møter vi for første gang som fersk skolegutt. Han har akkurat begynt på skolen, og trives svært godt. Han gleder seg enormt til å møte frøkenen og de andre barna. Problemet som midlertidig oppstår er at Jonas ikke lærer seg å lese. Da frøkenen og overlærer Strange finner ut dette i andreklasse blir de sjokkert. Et barn i andreklasse som ikke kan lese vil jo ødelegge hele skolen karaktermessig. Planen blir å pugge og pugge og lese og lese så mye med Jonas at han til slutt bare lærer seg det. Planen slår helt feil og den eneste løsningen blir å sende Jonas på en skole for svakere barn, kalt “Iddioten”. Dette vil ikke Jonas, og han rømmer. Heldigvis blir han funnet og etter rømningsforsøket får foreldrene hjelp til å finne en skole som kan hjelpe Jonas. Denne skolen er annerledes, og her finner Jonas raskt sin plass.

Handlingen foregår i Oslo i 1950- årene. Derfor er det en samtidsroman. I første del blir vi tatt med hjem til Jonas og den første skolen hans. Vi blir her ganske kjent med Jonas som person. Vi får for eksempel vite at han ikke kan lese gjennom en samtale mellom moren og faren hans. I andre del derimot blir omgivelser rundt Jonas skildret i større grad. Her blir vi kjent... Kjøp tilgang for å lese mer

Analyse av Jonas av Jens Bjørneboe

[2]
Brukernes anmeldelser
 • 05.05.2011
  Skrevet av Elev på Vg3
  nyttig informasjon, god analyse og fin hvis du har problemer med å komme igang :)
 • 07.04.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  takk, hjalp meg masse til innlevering

Brukere som har lastet ned Analyse av Jonas av Jens Bjørneboe, har også lastet ned