Isolering av DNA fra kiwi

- Vgs - Studieforberedende Vg3
- Biologi 2
- Godkjent
- 6
- 498
Rapport: Isolering av DNA fra kiwi
Problemstilling: Klarer vi å isolere DNA fra planteceller (kiwi)?
Hensikt med forsøket er å finne og undersøke DNAet i Kiwi. I denne øvelsen skal vi isolere DNA fra planteceller (kiwi) ved å løse opp cellemembraner, bryte ned proteiner og felle ut DNA i etanol.
Innhold
Hensikt med forsøket:
Teori:
Hvilken oppgaver har protease?
Hvilken oppgaver har etanol?
Utstyr:
Fremgangsmåte:
Resultat:
Konklusjon:
Feilkilder:
Utdrag
Utstyr:
Kiwi
Kniv
Kaffefilter
Stavmikser
Reagensglass
Salt (NaCl)
Vann (H2O)
Teskje
Isopropanol
Begerglass (250 ml)
Glasspinne
Oppvaskmiddel
Vannbad (60grader celsius)
Protease
Fremgangsmåte:
Først skrellet vi 1 kiwi, og klemte den med en stavmikser. Så hadde vi kiwien i et begerglass sammen med 100ml av oppvaskmiddelløsningen og 1 teskje salt. Vi rørte kraftig i minst 2 minutter, før vi avkjølte blandingen på is i et par minutter.
Etterpå filtret vi blandingen over i et reagensglass, fordi da skiller vi cellevegger og proteiner. DNA- molekylene følger med blandingen.
Så hentet vi protease, og tok 10 milliliter av det i pipetten. Etter at vi hadde tilsatt et par dråper med protease, så sprøytet vi det forsiktig med ca. 10mL iskald etanol langs kanten på glasset så den legger seg på toppen. Vi ventet rolig i noen minutter... Kjøp tilgang for å lese mer Allerede medlem? Logg inn