Hvordan kjærligheten blir fremstilt i tre tekster fra middelalderen

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg2
 • Norsk
 • 6
 • 4
 • 1164
 • PDF

Hvordan kjærligheten blir fremstilt i tre tekster fra middelalderen

En artikkel om hvordan kjærligheten blir fremstilt i tre tekster fra middelalderen.

"Bjørkene på gravene til de to som hadde elsket hverandre”
”Bendik og Årolilja”
”Soga om Tristram og Isond”

Lærers kommentar

Du har skrevet en helt strålende god artikkel. Jeg har ingenting å rette på og bare lovord å si om arbeidet du har gjort.

Utdrag

”Vil du elske og ære henne/ham til døden skiller dere?” Slik sier liturgen når noen gifter seg i kirka. Den setningen er en del av de gamle tradisjonelle ekteskapsløftene. De som gifter seg svarer ja på dette spørsmålet. Men i disse dager er det sjeldnere og sjeldnere at ektepar holder sammen livet ut. Du hører stadig om noen som har valgt å skille seg. Mennesket har alltid drømt om sjelevennen, den eneste ene, den ene som er den rette for deg. Det er den alle vil gifte seg med, skape et liv med. Det er det vi drømmer om. Bør vi ikke da tenke oss litt bedre om før vi gifter oss og velger å dele livet med en annen? Helt siden middelalderen har det blitt laget fortellinger, viser, romaner og etter hvert filmer om akkurat dette.

Tidsepoken vi kaller middelalderen var fra ca. år 1000 – ca. 1400. Ridderromantikken, den såkalte romantiske kjærligheten i litteratur, oppsto i Frankrike i ca. år 1100. Tidligere skulle kjærligheten dysses ned og reguleres av sosiale klasser og økonomi. I ridderromantikken var kjærligheten alt. Den skulle være full av følelser og egenrådighet, ofte var den også umulig. Vi har tre ulike eksempler på dette: ”Bjørkene på gravene til de to som hadde elsket hverandre,” ”Bendik og Årolilja” og ”Soga om Tristram og Isond.”

”Bjørkene på gravene…” er en samisk folkediktning av ukjent opphav. Man vet i grunnen lite om omstendighetene rundt og hvordan den oppstod. Motivet i ”Bjørkene på... Kjøp tilgang for å lese mer

Hvordan kjærligheten blir fremstilt i tre tekster fra middelalderen

[2]
Brukernes anmeldelser
 • 14.11.2012
  Skrevet av Elev på Vg2
  veldig bra.................
 • 08.05.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  suuuuuuuuuper bra oppgave