Samfunnet under 2. vk i Norge

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Historie
 • Ingen karakter gitt
 • 4
 • 1242
 • PDF

Samfunnet under 2. vk i Norge

Besvarelse på to oppgaver om andre verdenskrig, ser på forholdene i Norge på denne tiden og hva de ideologiske bevegelsene hadde å si for befolkningen i Norge.

Innhold

Oppgave 1 – Forholdene i Norge under 2. verdenskrig (bruk henviste kilder).
Oppgave 2 – Ideologiers betydning for menneskene og politiske bevegelser og hva det fikk å si for menneskene i Norge under krigen.

Utdrag

2. verdenskrig startet 1. september 1939 ved at Tyskland invaderte Polen. Det var først 9. april 1940 at tyskerne inntok Norge.

Det var først og fremst i byene det var vanskelig å leve. Det var lite mat (matrasjonering) og det var i der det var mest tyske okkupanter. Da gjaldt det for befolkningen i byene å ha gode kontakter fra landsbygda (hvor det kun var rasjonering på tobakk, brennevin, sukker, kaffe osv), så de kunne skaffe seg billige grønnsaker, fiskemat og annet kjøtt (det var egentlig ikke lov å ha våpen, men noen klarte å lure seg unna, samt noen fant på andre måter å løse det på). Maten var altså en betydelig faktor for hvordan folk hadde det. Det var noen andre ting også som var annerledes i byen i forhold til landsbygda. Da ...

---

Under 2. verdenskrig her i Norge var det én ideologi som hadde betydning for befolkningen, og det var nazismen. Det var ikke mange nazister her i Norge, men noen var det (for eksempel Vidkun Quisling). Det var tyskerne (med NSDAP og Hitler i spissen) som manipulerte og tvang nordmenn til å opptre som nazister. Likevel var det en del som ikke gav etter, de ville heller miste jobben sin og leve i skjul og fattigdom, fremfor å jobbe for tyskerne. Det ble laget mange motstandsbevegelser, som i skjul skulle sabotere så mye som mulig (for eksempel skip, jernbane og tungtvannsproduksjon hos Norsk Hydro på Rjukan. Det var også mange som hjalp... Kjøp tilgang for å lese mer

Samfunnet under 2. vk i Norge

[2]
Brukernes anmeldelser
 • 08.04.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  ganske nyttig :) bra skrevet :D
 • 16.03.2014
  det var ganske bra skrevet