Hva kjennetegner sosialiseringen av barn og unge i norge i dag?

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no

Hva kjennetegner sosialiseringen av barn og unge i norge i dag?

Hva kjennertegner sosialiseringen av barn og unge i Norge i dag?

I denne oppgaven skal jeg skrive om sosialisering fra fire forskjellige sosialiseringsarenaer; familien, skolen, venner og organisasjoner. Mennesket som sosialt vesen er et produkt av den lærdommen vi får i omgang med andre mennesker, og disse fire sosialiseringsarenaene er de viktigste og mest sentrale i hverdagen.

Innhold

- Familien som sosialiseringsarena
- Venner som sosialiseringsagenter:
- Skolen som sosialiseringsarena
- Organisasjoner som sosialiseringsarena
- Kilder

Utdrag

FAMILIEN SOM SOSIALISERINGSARENA

Medlemmene i primærgruppen er de som står oss nærmest og som betyr mest for oss; familien. Familien er den første og kanskje den viktigste sosialiseringsfaktoren. Oppdragelsen foregår i svært stor grad her. Utviklingen av tryggheten og selvtilliten vi får er avgjørende for i hvilken grad vi blir selvstendige individer eller ikke. Hvordan forholdet til foreldrene våre blir, er i stor grad opp til dem selv. Vi kan elske eller hate våre foreldre, men de vil uansett alltid være en del av oss, og de vil alltid være i våre tanker, både på godt og vondt.
Når man er barn er det i de fleste tilfeller slik at pappa er den store helten, og mamma er den trygge og gode personen hjemme. Derfor skal man alltid finne en kjæreste som er som mamma eller pappa. Det skjer ved at barnet gjerne vil identifisere seg med foreldrene, og det ønsker selv å bli som dem. Da har foreldrene gjort en god jobb. Barnet vil også lære seg å internalisere foreldrenes normer. Det vil si at normene er blitt en naturlig del av oss. Det er også slik at barnet lærer av foreldrene sine gjennom å imitere eller etterligne dem.
Mange foreldre holder på en tradisjonell barneoppdragelse: klare grenser og rutiner, i seng til et bestemt klokkeslett, innetider, husarrest og stadige korreksjoner – selvfølgelig i beste mening. Andre foreldre velger en mindre tradisjonell oppdragelse, en såkalt fri barneoppdragelse. Barnet får da gjøre mer som det selv vil, uten aktiv grensesetting fra foreldrenes side. Nå som mitt årskull er 17 år gamle, er det lett å se forskjell på de som har relativt unge foreldre, og de som har eldre foreldre. I konkrete situasjoner med akutte... Kjøp tilgang for å lese mer

Hva kjennetegner sosialiseringen av barn og unge i norge i dag?

[15]
Brukernes anmeldelser
 • 14.12.2014
  Skrevet av Elev på Vg1
  En helt ok oppgave som har vært til hjelp til en vg elev. Anbefaler å se gjennom oppgaven for skrivefeil.
 • 05.06.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  mye bra her.................................................
 • 09.09.2015
  helt ok oppgave, super :)
 • 16.06.2014
  Svært nyttig, takk for mange fine poenger !!!