Halvdagsprøve i kommunikasjon og kultur

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg2
  • Kommunikasjon og kultur 1
  • 4
  • 5
  • 1813
  • PDF

Kommunikasjonsanalyse: Halvdagsprøve i kommunikasjon og kultur

Besvarelse av halvdagsprøve i kommunikasjon og kultur, med svar på fire oppgaver.

Den teoretiske delen dreier seg om språkfunksjonene til Roman Jacobsen og å analysere skjønnlitterære tekster. Den praktiske delen inneholder en diskursanalyse og en retorisk analyse. Diskursanalysen dreier seg om et utsnitt fra en avis, mens den retoriske analysen omhandler Barack Obamas tale.

Innhold

A TEORETISK DEL:
1) 6 språkfunksjonene til Roman Jacobson:
2) 3 måter for å analysere en skjønnlitterær tekst:

PRAKTISK DEL:
3) Diskursanalyse av teksten “Forsiden ABC Nyheter" (Utsnitt fra nettside 3.maik 2011)(Vedlegg 1):
4) Retorisk analyse av teksten “President Barack Obamas tale ved fredspristildelingen”.

Utdrag

Oppgaven sier at vi skal ta en analyse av konteksten og samfunnet teksten er produsert i. Hvordan er samfunnsforholdet, eventuelt verdensforholdet i dag? Hva sier teksten om hvor “fredfulle” menneskeheten har blitt, og hvor langt vi har kommet i utviklingen for en verden uten krig? Forsvinner viktige samfunnsspørsmål i havet av tabloid-nyheter om kongeparet som gir hverandre det endelige kyss?

Teksten “Forsiden ABC Nyheter” er et utsnitt fra forsiden på nettsiden ABC Nyheter, 3. mai 2011. Forsiden viser overskrifter og utdrag fra en del artikler, i hovedsak drapet på Osama bin Laden. Nedenfor og på høyre side finnes litt mindre og kanskje ikke fult så “viktige” artikler. Hovedartikkelen “Drapet kan ende i retten” står med store bokstaver, mens tekstene under har litt mindre skrift. Tabloidnyhetene må vi nesten ha lesebriller for å lese, men heldigvis er det et nok så greit bilde på hver nyhet som forklarer hva artikkelen går ut på. “Ett bilde sier mer en tusen ord”, kanskje likeså greit da dette gir mer rom for hovedartikkelen. På denne måten er “Forsiden” et slags hovedkontor i et stort nettverk av artikler som man kan klikke seg ut og inn, fram og tilbake, og bli videreført til lignende artikler... Kjøp tilgang for å lese mer

Halvdagsprøve i kommunikasjon og kultur

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.