Forsøk 3.2 Karbohydrattest | Rapport

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg1
  • Naturfag
  • 6
  • 4
  • 1181
  • PDF

Forsøk 3.2 Karbohydrattest | Rapport

Her finner du en rapport fra et forsøk i naturfag som handler om å påvise karbohydrater. Hensikten med forsøket var å bruke Fehlings væske til å påvise forskjellige karbohydrater. I denne rapporten kan du lære mer om Fehlings test og generelt om karbohydrater som f.eks. mono-, di- og polysakkarider.
Rapporten inneholder en grunnleggende teoridel, etterfulgt av en beskrivelse av metoden samt resultater og diskusjon.

Innhold

Teori
Sikkerhet
Utstyrsliste
Utførelse
Resultater
Diskusjon
Konklusjon

Utdrag

Ved hjelp av Fehlings væske kan man påvise hvilke karbohydrater som reagerer med Fehlings væske og hvilke som ikke gjør det. Dette kan vi finne ut ved at løsningen i reagensglasset går fra en klar og fin blåfarge til en gulrød eller rustrød farge. Fehlings væske reagerer med monosakkarider, og enkelte disakkarider, men ingen polysakkarider. Dette kommer av at de aller fleste monosakkarider, som for eksempel glukosemolekylene har ringstruktur. Glukose er også byggesteinen for disakkarider og polysakkarider. Fruktose har ikke den samme strukturen som glukosemolekylene, men reagerer likevel med Fehling. Disakkarider er når to monosakkarider slår seg sammen. I boka finnes det tre eksempler på disakkarider; sukrose, maltose og laktose. Av disse tre er det kun sukrose som ikke reagerer med Fehlings væske.

...

Vi fant fram det nødvendige utstyret vi trengte til den første delen av forsøket. Det vil si fem reagensglass, et reagensglasstativ og de fem forskjellig type sukkerene vi skulle teste, nemlig glukose, fruktose, sukrose, stivelse og melkesukker. Opp i hvert av reagensglassene målte vi opp 1 teskje med en av de forskjellige sukkerslagene. I det ene hadde vi oppe i 1 ts med glukose, i et annet fruktose osv.. Etter det tilsatte vi 20 ml med vann i hvert glass, og dekket det til med plastfolie, og ristet det.
Så tok vi på vernebrillene, og tilsatte Fehlings væske. Fehlings væske er laget av Fehling A og B i forholdet 1 : 1, eksempel 5 ml Fehling A og 5 ml Fehling B. Vi brukte en dråpeteller når vi tilsatte Fehlings væske, siden hvis det blir for mye Fehlings væske i forhold til sukker, kan blå fargen dekke over den gulrøde eller rustrøde fargen. Opp i hvert av reagensglassene tilsatte vi altså 2-3 ml med Fehlings væske. Vi oppdaget at fruktosen ble grønn, og ikke blå som alle de andre. Så satte vi reagensglassene i et reagensglassstativ, og plasserte det i et vannbad som hadde en temperatur på... Kjøp tilgang for å lese mer

Forsøk 3.2 Karbohydrattest | Rapport

[6]
Brukernes anmeldelser
  • 27.09.2012
    Skrevet av Elev på Vg1
    Funket kjempebra! hadde ingen anelse om hva jeg skulle gjøre så ved hjelp av denne ga den meg en kjempegod retningslinje og en flott karakter! er virkelig å anbefale!
  • 08.01.2012
    Skrevet av Elev i 10. klasse
    kjempebra tekst. kommer vikrlig til å ha nytte av dette.
  • 12.03.2012
    Skrevet av Elev på Vg3
    veldig bra!!! hjalp meg mye!!!
  • 28.09.2011
    Skrevet av Elev på Vg1
    Herlig stil ! kunne ikke fått noe bedre :)