Fordypningsoppgave i samfunnsfag - Sammneligne to land

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg2
  • Samfunnsfag
  • 6
  • 11
  • 3280
  • PDF

Fordypningsoppgave i samfunnsfag - Sammneligne to land

Oppgaven inneholder en fordypningsoppgave i samfunnsfag på vg2, med utganspunkt i de to landene Indonesia og Egypt. Fordypningsoppgaven inneholder en fullstendig analyse av de to landene i forhold til blant annet levevilkår, demografi og utvikling. Deretter sammmenlignes disse forholdene i Egypt og Indonesia.

Lærers kommentar

Bra skrevet.. Veldig detaljert.

Elevens kommentar

Ikke mye.

Innhold

Landskap, Klima og Vegetasjon s. 3
Levekår s. 4
Demografi (Befolkning, vekst og barnedødelighet) s. 5-6
Utvikling av barnedødelighet s. 7
Utdanning s. 8
BNP og Økonomi s. 8
Import og eksport s. 9
Bistand s. 10
Også noen avsluttende ord / Konklusjon s. 10-11

Utdrag

Egypt er et land som virkelig ligner på flere av landene i Midtøsten når vi snakker om klima, landskap og vegetasjon. Sanddyner på sanddyner, i tillegg til en sterk hete på flere titalls grader i skyggen, er det vi møter når vi reiser ned til Egypt. Sommertemperaturen kan i verste fall komme så langt opp som til 50-55 grader i sollys, mens om vinteren ligger temperaturen på ca 20-24 grader. Selv om de fleste land i Afrika har et land der det både er gressletter og ørken, er det helt omvendt i Egypt. Her finner du kun ørken (sett bort i fra oaser) utenfor storbyene, og når du entrer storbyene som Luxor, Alexandria eller hovedstaden Kairo, er det noe helt annet som venter deg. Her er det kanskje ikke så mye temperaturforskjell i forhold til ørkenen, men her har man et av verdens største turistattraksjoner. 5-stjerners hotell, interessante museer som tiltrekker seg en hel del turister og masse delikat mat er noe av det aller beste Egypt kan legge fram for deg. Nok om storbylivet, vi forflytter oss igjen ut til ørkenen der nomader med sine kameler vandrer fra oase til oase. Befolkningen utenfor storbyene har bosatt seg rundt Nilen, og Egypt har nemlig fått seg fire store sjøer nå, midt i ørkenen. Det hele har seg slik at man har ført store mengder vann fra Nassersjøen i øst til dette stedet, der man deretter har sluppet vannet løs over en oase som foreløpig ligger under sanden. Dette har ført til at det hele tiden vil forbli vann der, og man har da fått dyrkbar jord rundt disse store sjøene. For øvrig kalles dette prosjektet for Toshka-prosjektet.

Indonesia på sin side er en øygruppe bestående av 17 506 (!) øyer, men der kun 6000 av dem er bebodd. Landet ligger i et område der tre jordskorper møtes, og landet har derfor en rekke aktive vulkaner og jordskjelv er et vanlig fenomen i landet. Klimaet i Indonesia er tropisk, og det er heller ikke uvanlig med tanke på at landet består av ca 17 500 øyer og en kystlinje på hele 54 716 km. Fjellene pleier som oftest å være fulle av skog, og om sommeren er det ikke mye snø på toppen av Puncak Jaya som er Indonesias høyeste fjell. Dette skyldes at landet ligger rundt ekvator. Alle husker vel tsunamien som inntraff nordlige deler av Sumatra i 2004, men det er vel ikke alle som veit hva dette skyldtes? Det som skjedde var at to jordskorper under havet traff hverandre, og som en følge av det fikk vi en stor bølge mot nordlige deler av Sumatra. I tillegg har landet utrolig mye regnskog, og er et av verdens mest regnskogrike land.


Disse to landene er to vidt forskjellige land. Egypt er et varmt land, der stekende varme og mye ørken er det som preger landets klima, mens Indonesia er et tropisk land med frodig og varierende vær. Kontakt med kysten gjør at været på Indonesia er mye mer behageligere enn i Egypt, selv om det er kjølig i de nordlige delene av Egypt også.

Levekår

FIGUR 1: Her ser vi klart og tydelig at HDI-verdien til Indonesia ligger på 0,728, mens HDI-verdien til Egypt er lavere enn Indonesias og er på 0,708.

Visste du at Indonesia og Egypt kunne vært på toppen av denne listen om man ikke hadde regnet med folk som bodde ute på landet? Mye av grunnen til dette er forskjellen på livet i og utenfor byene i disse to landene. Om du først møter en egyptisk bonde i utkanten av Kairo, og deretter en rik egyptisk sjeik i byen seinere, ser du klart og tydelig forskjellen jeg snakker om. Situasjonen i Indonesia er til punkt og prikke den samme... Kjøp tilgang for å lese mer

Fordypningsoppgave i samfunnsfag - Sammneligne to land

[4]
Brukernes anmeldelser
  • 21.01.2013
    Skrevet av Student på 5. år
    Kjempebra skrevet. Mye spennende stoff !!
  • 28.04.2012
    Skrevet av Elev i 10. klasse
    oversiktlig og lett å forstå
  • 22.04.2013
    Skrevet av Elev i 10. klasse
    helt fantastisk ! elsk elsk elsk
  • 04.12.2012
    Skrevet av Elev i 9. klasse
    bra, mye stoff. Hjalp meg godt.