Filmanalyse av "Saras Nøkkel"

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg2
 • Norsk
 • 5
 • 6
 • 2566
 • PDF

Filmanalyse av "Saras Nøkkel"

Dette er en filmanalyse av filmen "Saras Nøkkel" (Elle s'appelait Sarah) fra 2012 av Gilles Paquet-Brenner. Den tar for seg en problemstilling og ser om dette forsterkes av hjelpemidlene.

Lærers kommentar

Du har virkelig satt deg inn i filmen og klart å vise mange viktige sider ved den i denne analysen. Fint at du kommer med eksempler. I tillegg viser du hvilken funksjon de ulike virkemidlene eller de ulike sidene ved filmen har for helheten eller for vår forståelse av filmen. Bra!
Savner en hypotese i innledningen som burde vært fulgt underveis og en noe fyldigere avslutning.
Det er en tydelig ”rød tråd” i teksten din, og de ulike avsnittene følger fint etter hverandre. I tillegg har du innledning, hoveddel og avslutning.
Språket ditt flyter bra. Det er en fin variasjon mellom korte og lange setninger.. Noen steder sier du litt for mye på en gang. Unngå ufullstendige setninger.

Utdrag

Filmen heter ”Saras Nøkkel” på norsk, men orginaltittelen er ”Elle s'appelait Sarah”. Den ble produsert i 2010 av SF-film og regissøren er Gilles Paquet Brenner. De mest sentrale skuespillerne er Kristin Scott Thomas, Melusine Mayance, Niels Arestrup, Frederic Pierrot og Michel Duchaussoy. Filmen har fått terningkast fem av Stavanger Aftenblad. Valget av filmen kom av at det er en film som virket som om den hadde en vakker historie å fortelle. Filmens tema er hovedsakelig liv og død. Dette kommer frem i virkemidlene som er brukt i filmen og dette skal vi ta en nærmere titt på i denne analysen.

Saras en jødisk jente på ti år som i Paris i juli 1942 blir arrestert sammen med familien sin av fransk politi. Rett før familien arresteres gjemmer Sara lillebroren sin i skapet på soverommet. Hun låser skapdøren, med en nøkkel som hun tar med seg, og broren blir ikke tatt med av politiet.

60 år senere jobber journalisten Julia Jarmond med hendelsen hvor mange jøder ble arrestert i Frankrike og sendt til Vel d'Hiv og så videre til konsentrasjonsleirer. Hun finner etter hvert ut at leiligheten hennes svigerforeldre og deres foreldre flyttet inn i var Sara og familiens leilighet.

Vi følger Sara til en transittleir hvor hun blir skilt fra både faren og moren. Hun er fast bestemt på å komme hjem og låse broren ut av skapet og med hjelp av en konstabel i leiren greier hun og en venninne å rømme. De havner hos familien Dufaure, men venninnen blir syk og dør. Familien hjelper Sara til å komme tilbake til leiligheten, men når Sara løser opp skapet er broren død.

Julia leter fram historien til Sara og ønsker å finne ut av hva som skjedde med Sara etterpå. Samtidig er hun midt oppi en vanskelig tid fordi hun er gravid og mannen hennes føler at de... Kjøp tilgang for å lese mer

Filmanalyse av "Saras Nøkkel"

[11]
Brukernes anmeldelser
 • 11.03.2012
  Skrevet av Elev på Vg2
  veldig bra tekst. har vurdert alle situasjonene og tatt med alle problemstillingene, og vurdert alle virkemidler!
 • 02.01.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  Kjempe bra! Hadde nesten alt jeg trengte! Veldig bra oppsummering av virkemidler i filmen.
 • 07.04.2016
  kjempe bra jobba her, fikk bruk for det
 • 19.01.2016
  Skrevet av Student på 5. år
  Et godt utgangspunkt for min adaptasjon av Saras nøkkel