Et barn blir til

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Yrkesfaglig Vg1
  • Helsefremmende arbeid
  • 6
  • 4
  • 1314
  • PDF

Et barn blir til

Oppgaven beskriver hva som skjer i menstruasjonssyklusen før og etter en er blitt gravid, hvordan fosteret utvikler seg, svangerskapstegn/plager/årsaker/forebygging.

Caseoppgave: Lise 19 år, går på VG 2 Helsefagarbeider. Hennes ønske er å gå på sykepleierhøgskolen. Hun bor på hybel med kokemuligheter, har tilgang til bad. Lise har hatt regelmessig menstruasjon, så da menstruasjonen uteblir fatter hun mistanke om graviditet. Mistanken blir bekreftet v/legebesøk i juleferien – hun er gravid.

Fortell om svangerskapstegn og forklar kort om fosterutviklingen. Hvilke plager kan oppstå under svangerskapet? Hva er årsaken til disse plagene, og hvordan kan de forebygges? Gi Lise råd om leveregler under svangerskapet. Begrunn. Lov om Helsetjenesten i kommunen sier noe om hvilke forebyggende tiltak kommunene skal ha i forhold til gravide. Hvilke forebyggende og helsefremmende tiltak er det snakk om? Hva er svangerskapskontroll-hva og hvordan?

Lærers kommentar

Dette har du god kontroll på :)

Utdrag

Lise har hatt regelmessig menstruasjon, så da menstruasjonen uteblir fatter hun mistanke om graviditet. Mistanken blir bekreftet ved legebesøk i juleferien og hun er gravid.

En menstruasjonssyklus varer i ca. 28 dager. Første dag i menssyklusen er første dagen du blør, og den 14. dagen skjer det en eggløsning.

I en menstruasjonssyklus spiller hormonene FSH, LH, progesteron og østradiol inn. FSH modner et egg og LH gjør at egget løsner. Østradiol fungerer slik at livmorshinnen vokser, og progesteron gjør at livmoren blir værende tykk. Hormonene produseres i endokrine kjertler og er en viktig del av kroppens budbringersystem. Endokrine kjertler er kjertler uten åpning, men som skiller ut hormonene direkte til blodet. Det fører til at hormonene virker på andre steder enn der de endokrine kjertlene er... Kjøp tilgang for å lese mer

Et barn blir til

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.