Ernæring - helsefagarbeider

- Høgskole og universitet 1. år
- Annet
- Ingen karakter gitt
- 5
- 1195
Ernæring - helsefagarbeider
Grunnleggende ernæring.
Lærers kommentar:
meget god måloppnåelse
1) Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet:
Næringsstoffene
2) Utdyping av næringsstoffer
Kostsirkelen
Energibalanse
5. Tiltak som kan ha positiv innvirkning i forskjellige måltidsituasjoner:
6. Faktorer som krever ulike typer kost:
Utdrag
3) Utdyping av næringsstoffer
1) Energigivende næringsstoffer:
Kroppen trenger drivstoff (energi) for å vokse, fungere og opprettholde livsviktige funksjoner. Denne energien skaffes i hovedsak fra karbohydrater og fett. Protein gir også energi, men brukes først og fremst som byggemateriale i kroppen. Næringsstoffene har i tillegg til å gi energi forskjellige oppgaver i kroppen, blant annet bygge opp og vedlikeholde den.
2) Energibehovet til et menneske er individuelt, det avhenger ofte av kroppsstørrelse, kjønn, alder, aktivitetsnivå osv..
3) Helse og sosialdirektoratet og statens ernæringsråd anbefaler at:
- 55-60 % av kosten bær komme fra karbohydrater (maks 10 % fra sukker)
- 30 % fra fett
- 10-15 % fra proteiner
4) Karbohydrater:
a. kroppens viktigste og største kilde, forbrenner raskt og gir derfor hurtig energi... Kjøp tilgang for å lese mer Allerede medlem? Logg inn