Erlend Loe-forfatterskap

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Ungdomsskolen 10. klasse
 • Norsk
 • 5
 • 10
 • 2656
 • PDF

Eksamensoppgave, Romananalyse: Erlend Loe-forfatterskap

Dette er en forfatterskap oppgave om Erlend Loe og to av hans bøker: "Naiv.Super" og "Kurt blir grusom"

Innhold

Om Erlend Loe 3
Priser 3
KURT BLIR GRUSOM 4
Handlingsreferat: 4
Komposisjon 4
Virkemidler og språk 5
Tema 6
Egen vurdering 6
Naiv. Super 7
Handlingsreferat: 7
Komposisjon 8
Virkemidler 8
Språk 9
Tema 9
Egen vurdering 9
Sammenligning. 10
Kilder 10

Utdrag

Om forfatteren
Erlend Loe
Erlend Loe ble født 24.mai 1969 i Trondheim. Før Loe ble forfatter jobbet han på psykiatrisk sykehus, var anmelder og var aktiv politisk. I bøkene hans gjenspeiles alt det forskjellige han har drevet med. Drømmen hans var først og fremst å bli skuespiller. Som ungdom deltok han i teatergruppen Stella Polaris. Hans første år på videregående tok han i Frankrike som utviklingsstudent, men tok resten av videregående som privatist mens han arbeidet på det norske teater. Det var da han fant ut at han ikke ønsket å være skuespiller allikevel og begynte derfor å studere litteratur vitenskap. Han er utdannet ved Den danske filmskole i København til manuskriptforfatter. Loe bor i dag i Oslo og er filmmanus forfatter, oversetter og romanforfatter. Han har også skrevet barnebøker med illustrasjoner. Han debuterte med boken ”Tatt av kvinnen” i 1993 som det også er laget film av i senere tid. I 1998 var han med på å starte et kontorfellesskap for manusforfattere i Oslo som kalles Screenwriters. I bøkene sine bruker han mye humor og ironi og han skriver veldig lettlest. Han tar opp mange temaer folk ofte kan kjenne seg igjen i og blir beskrevet som en frisk pust i norsk litteratur.

---

KURT BLIR GRUSOM

Barnebok, skrevet av Erlend Loe, tegnet av Kim Hiorthøy, 1995.
Handlingsreferat:
”Kurt blir grusom” handler om en familie på fem personer. Truckfører Kurt, som er hovedpersonen, kona Anne-Lise, og de tre barna Bud, Bruse-Kurt og Tykke-Helena. En dag etter jobb redder Kurt en mann som går i søvne fra å drukne ved kaia der han arbeider, og som takk får han det mest dyrebare mannen eier, nemlig en stor diamant fra Afrika. Den selger Kurt for 50 millioner kroner til en gullsmed og slutter i jobben sin som truckfører. Fra å være en snill og god familiemann blir han grusom mot alt og alle(bortsett fra den ene sønnen sin, Bud). Han kjøper alt han vil ha og deler ikke med noen andre enn Bud. Etter hvert begynner dette å bli kjedelig, og han skulle ønske han kunne være med å bestemme mere. Han ønsker å bli like viktig som dem han ser på TV. Derfor prøver han å bli statsminister. Men han får kun en stemme, den er fra ham selv, og han blir derfor ikke valgt som statsminister. Det er ...

---

Naiv. Super
Roman, skrevet av Erlend Loe, 1996.
Handlingsreferat:
Hovedpersonen er en 25 år gammel mann som opplever å møte veggen. I boken er han ”jeg”-personen og vi får aldri vite hva han heter. På sin 25års dag taper han i crocket mot broren sin og dette gjør at hans verden raser sammen. Etter en samtale med sin bror bestemmer han seg for å begynne på nytt å finne meningen med livet. Han får bo i brorens leilighet mens broren er ute og reiser. ”Jeg” personen sier opp jobben, hybelen, telefonen og avisabonnementet, låser seg inne i sin brors leilighet og prøver å finne ut hvordan han skal klarer å begynne på nytt.

Hans terapi blir å skrive lister, kaste ball mot en vegg, lese en bok om tid og universet, skrevet av Pauls Davies og banke på et bankebrett fra Brio.

Han blir kjent med 5år gamle Børre, og de to blir gode venner. En dag når de er ute og kjøper is, ser de en annonse på en butikk som interesserer Børre. Det er ei jente som skal selge noen småting. De tar kontakt og kjører samme dag hjem til jenta. Der møter hovedpersonen jentas søster, Lise. Han blir forelsket i Lise, og etter en stund... Kjøp tilgang for å lese mer

Erlend Loe-forfatterskap

[8]
Brukernes anmeldelser
 • 26.10.2013
  Ikke korrekt oppsett, men noen tips er det mulig å plukke opp.
 • 26.03.2014
  konge den er best den fungerte veldig bra for meg bra jobbet
 • 31.05.2013
  Skrevet av Elev i 10. klasse
  braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
 • 08.10.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  veldig bra, men ikke akkurat det jeg trengte