Essay om krig

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg2
 • Norsk
 • 5
 • 3
 • 1108
 • PDF

Essay om krig

Essay om krig på nynorsk. Essayet omhandler medias framstilling av krig og evnen vår til å sette oss inn i krig andre steder i verden.

Diktet "Dette er ikke en krig" av Stein Mehren, blir brukt i essayet som en kommentar på hvordan TV dekker krig rundt i verden.

Hovedmål eller sidemål

Sidemål

Utdrag

Dimitri var rasande: ”Hold kjeft, din jævla neger!” ”Kva kalde du meg, din forbanna rasist?!” brølte Mohammed så heile kantina vakna til liv. All diskusjon stoppa opp og det ble heilt stille. Hatet til dei to bøllene kunne skimtast lang veg. Dei kjempa ein evig krig der inga ville bli stempla som seiarsherre, men berre som dyptsynkende taparar. Det var ikkje ein kva som helst krig, men ein ordkrig utan like. Det var av den type krig som blir utkjempa hundrevis av gonger daglig, men som antakelig får minst merksemd. Ved fyrste augekast kan den virke heilt ufarleg og utan konsekvensar, men sanninga er at følgjene kan vere katastrofale. Krig behøver nemleg ikkje vere preget av blod, drap og ruiner – sånn som han vi ser i filmar. Den krigen som finner sted heile tida kvar einaste dag er ofte ikkje anna enn ord, blikk, kroppsspråk eller tankar. Likevel er det nok til å gjere kvardagen uuthaldelig for ein stor gruppe menneskjer.

Krig er altså som ein oppleving, og alle har kvar sin måte å tolke og oppfatte denne opplevinga på. Derfor vil det som oppfattast som krig for ein, kanskje bli assosiert med nokre heilt anna for ein annen. Mykje avhengar av korleis forskjellege roller beskriver og påverkjer oppfatninga vi får av saken. Den kanskje største og viktigaste rollen er media. Media, spesielt ...

---

I diktet ”Dette er ikke en krig” av Stein Mehren, blir fjernsynet si dekning av krig beskrive som eit TV-show − der krigen blir ”utkjempa i bildar” og kor alt saman eigentlig er ”eit velregissert drama dei døde spillar for oss”. Eg føler sjølv at krig blir beskrivi på denne måten i diktet, nemleg som eit TV-show eller ein amerikansk actionfilm. Diktet er spekka med språklege bildar som: ”Sønderskutte hus”, ”jorda er gjødsla med levra blod”, ”massegravene eser som blomsterbed” – de er alle som tatt ut av ein eller anna krigsfilm frå 80-tallet.

Diktet innehelder ekstremt mange symbol som skal få frem det bileta ikkje klarar å seie. Det er spesielt følelsesladde ord som ”fotoalbum”, ”barnesenger”, ”minner”, osv. Viss ein person... Kjøp tilgang for å lese mer

Essay om krig

[4]
Brukernes anmeldelser
 • 07.03.2012
  Skrevet av Elev i 10. klasse
  Godt skrevet. Fikk mye god inspirasjon til min innlevering her.
 • 02.10.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  Veldig bra, hjalp meg utrolig mye til mediaoppgaven!
 • 20.04.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  ikke verst i det hele tatt
 • 06.11.2014
  Skrevet av Elev på Vg3
  Bra tekst, hjalp meg masse!