Den demografiske overgangen

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg1
 • Geografi
 • Ingen karakter gitt
 • 5
 • 1782
 • PDF

Den demografiske overgangen

Stil om den demografiske overgangen.

Jeg valgte den første oppgaven som var å skrive om den demografiske overgangen. Først vil jeg fortelle litt generelt om hva den demografiske overgangsmodellen er, og deretter vil jeg gå gjennom hver av fasene i modellen. Deretter vil jeg blant annet fortelle litt om Norges demografiske utvikling, og hvordan den demografiske overgangen påvirker land i forskjellige steder i verden. Til slutt vil jeg oppsummere oppgaven med mine egne meninger.

Utdrag

Den demografiske overgangsmodellen viser hvordan et land over tid, gjennomgår en forandring fra høye til lave fødselsrater og dødsrater, og fra lav til høy befolkning. Den viser hvordan et land endrer seg over tid fra et enkelt natursamfunn til et moderne samfunn. Den demografiske overgangen er en forandring et u-land gjennomgår når det utvikler seg til et i-land.

Dersom vi studerer befolkningsutviklingen i forskjellige land kan vi se at ulike land gjennomgår så og si den samme type befolkningsutvikling, men til forskjellige tidspunkt og i forskjellig tidsrom. Hovedårsaken til dette er at en økonomisk og sosial vekst påvirker fruktbarheten og dødeligheten i et land. Økonomisk vekst gir folk bedre råd, som fører til at det er behov for færre barn for å sikre et livsgrunnlag. Samtidig blir kostnadene ved å ha barn høyere i et land der økonomien er bedre, fordi det er høyere materielle forventninger og de må gå på skolen og kan derfor ikke bidra like mye som arbeidskraft. I et godt økonomisk samfunn, har man også høyere kunnskap og større muligheter for familieplanlegging for å unngå mange fødsler... Kjøp tilgang for å lese mer

Den demografiske overgangen

[2]
Brukernes anmeldelser
 • 24.03.2014
  bra besvarelse, herlig for hjelp med geografi!
 • 17.11.2011
  Skrevet av Elev på Vg2
  Kan ikke si at dette var det beste, men bra