Isolering av DNA fra frukt eller grønnsaker | Rapport

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studiespesialisering Vg1
  • Naturfag
  • 4
  • 5
  • 1106
  • PDF

Isolering av DNA fra frukt eller grønnsaker | Rapport

Her finner du en rapport i faget naturfag som dreier seg om å isolere DNA fra en banan. Hensikten med forsøket var å bruke forskjellige reagenser til å fremstille DNA fra en banan i synlige mengder. Rapporten inneholder dessuten et grunnleggende teoriavsnitt om DNA.

Forsøket tar utgangspunkt i forsøk 7.1 "Isolering av DNA fra frukt eller grønnsaker" i læreboken Naturfag 5 SF.

Innhold

Hensikt
Teori
Sikkerhet
Utstyr
Utførelse
Resultat
Konklusjon
Kilder

Utdrag

Rundt 1870, ble DNA for første gang identifisert, men ble da ansett som et enkelt og kjedelig molekyl som var altfor enkel til å kunne være et arvestoff. Over 100 år senere begynte mange å ane at det var mer ved DNA – et enn det man hadde trodd på forhånd. Enda flere forskere kastet seg inn i arbeidet med å finne strukturen til DNA. Deriblant James D. Watson og Francis Crick, som var to meget intelligente personer, som hadde nok pågangsmot i tillegg til ideer og intuisjon. Sammen med Rosalind Franklin klarte de det. I 1953 ble DNA – strukturen publisert i et tidsskrift.

Inne i cellekjernen så har vi 46 DNA – molekyler, disse inneholder alle arveanleggene våres. Av de 46 DNA- molekylene er ...

---

Utførelse:
De to første stegene i dette forsøket, ble gjort på forhånd av læreren. Slik at vi skulle spare tid, og fikk tid til å gjøre hele forsøket ordentlig. Det vil si at læreren, har satt isopropanolen i isbad, slik at den er iskald, og forberedt bufferen; som inneholder sterilt vann, salt, natron, sjampo.

Vi begynte med å mose bananen, slik at den ble jevn og glatt. Siden vi gjør dette, vil vi ødelegge veggene som omgir alle cellene i planten, og innholdet lekker ut. Så tok vi sånn omtrent 3 teskjeer med den moste bananen, oppi et begerglass og så tilsatt vi 7 teskjeer av den iskalde bufferen. Så tok vi og rørte kraftig med en glasstav i 2 minutter. Mosen ble holdt kald. Inne i cellen er det membraner som er bygd opp av fettstoffer. Såpen er med på å løse off fettet og får cellens proteiner... Kjøp tilgang for å lese mer

Isolering av DNA fra frukt eller grønnsaker | Rapport

[2]
Brukernes anmeldelser
  • 29.05.2011
    Skrevet av Elev på Vg3
    ganske bra rapport om dna
  • 13.06.2013
    Skrevet av Elev på Vg3
    Dette var en god rapport