Buddhismen og Jødedommen: En sammenligning

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no

Buddhismen og Jødedommen: En sammenligning

Prosjektoppgave til faget RLE på ungdomsskolen. Oppgaven inneholder en sammenligning mellom de to religionene buddhismen og jødedommen, og kommer blant annet inn på forskjeller innenfor Gud i de to religionene, det hellige og frelsen.

Innhold

Gud i buddhismen
Gud i jødedommen
Det hellige i buddhismen
Det hellige i jødedommen
Buddhistenes hellige tekster
Jødenes hellige tekster
Frelsen i buddhismen
Frelsen i jødedommen
Symboler i buddhismen
Symboler i jødedommen
Viktige ritualer i buddhismen
Viktige ritualer i jødedommen
Konklusjon
Kilder

Utdrag

Gud i Buddhismen
Buddhistene har ikke en Gud, men troen på Buddha som var den første som oppnådde nirvana. Buddhistene tror også på noen gudelignende mennesker som kalles boddhistaver. De er mennesker som har oppnådd nirvana, men valgt å bli igjen i livets hjul for å hjelpe andre.

Buddha

Buddhas eller Siddharta Gautama, var prins og levde for ca. 2500 år siden i India. Siddhartas var rik og fikk alt han ønsket seg. Men en spådom sa at han ville bli en stor hersker eller en hellig mann. Faren håpet på hersker, og Siddharta fikk aldri se elendighet, for da ville spådommen gjøre ham til en hellig mann.

Men en dag gikk Siddharta ut. Der fikk han se en fattig, en syk og en død mann. Han så også en mann med bare en munkekappe som var lykkeligere enn noen han før hadde sett. Siddharta bestemte seg for å rømme fra palasset, med bare en munkekappe, og bodde de neste seks årene i en skog med lærere, men han hadde fortsatt en lengsel i seg.

Siddharta forlot skogen. Han ville til Bodh Gaya. På veien så han et bodhi-tre. Under det mediterte han i 49. På denne tiden oppnådde han nirvana eller oppvåkning, og innså også at begjær var grunnen til all lidelse.

Resten av livet sitt reiste Buddha rundt sammen med tilhengere og fortalte folk om hvordan de kunne overvinne følelsen av å ha et ulykkelig liv ved å leve enkelt og ikke ønske seg mer enn nødvendig. 80 år gammel døde Buddha, og han var den første personen som kunne gå inn i Nirvana og slippe gjenfødelse.


Gud for jødene
For jødene er det bare en Gud. Selve Gud. Skaperen, faren, vokteren, det helligste av det helligste, og for jødedommen er Gud det grunnleggende i troen deres. Flere ganger om dagen blir han bedt til, og jøder lever i troen om at Gud vil beskytte dem og lede dem i riktig retning og hjelpe dem til å unngå fristelser.

Gud, for jødene, ser alt de gjør og er overalt, og av denne grunn er det viktig for jødene å leve riktig slik at han den dagen de dør vil slippe dem opp til himmelriket sitt eller paradis. Gud er evig og usynelig. Han er allmektig og allvitende og ikke minst barmhjertig og rettferdig. Jødene mener også at Gud kommer til utrykk gjennom historien. Noe som vil si at det er Gud som bestemmer det som har skjedd, det som skjer og det som kommer til å skje.

I jødedommen er det helt ulovlig å tegne bilder eller illustrere Gud, siden Gud har ikke noe ansikt.

Sammenligning
Med andre ord er Gud og synet på Gud ganske forskjellig fra Buddhismen og jødedommen. Jødenes mening om Gud er at han er det fantastiske og hellige som har skapt alt godt på jord. Han har hjulpet mennesker og åpenbart seg for noen få av sine profeter. Han er den som du kan be til når alt håp er ute, men Buddha derimot er ikke en Gud i den forstand. Han er rett og slett en person som innså at det finnes viktigere ting i livet enn rikdom og kostbarheter og at penger ikke er roten til alt godt. Han blir tilbedt som en person og ikke en Gud. Selv mente Buddha at mennesker ikke skulle godta tingene han sa bare fordi han sa det, men heller bruke det han sa som en flåte til å krysse en elv. Og denne flåten er ikke noe man skal klynge seg til eller bli sint på hvis den blir kritisert. Det skal rett og slett bare være en flåte som skal hjelpe dem og leve et riktig liv... Kjøp tilgang for å lese mer

Buddhismen og Jødedommen: En sammenligning

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.