Atombegrepts historie

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg2
 • Kjemi 1
 • Ingen karakter gitt
 • 3
 • 917
 • PDF

Atombegrepts historie

Atombegrepets historie. Lavoisier, Dalton, Bohr, Rutherford og Schrödinger .

Utdrag

For 2500 år siden fant de greske filosofene ut at det var to muligheter som gjaldt når man skulle dele et stoff i mindre deler. Man kunne velge å fortsette å dele, eller så kom man til et punkt, en minstedel, som var u-delelig. Denne minstedelen kalte de for atom.
Antoine Lavoisier var en fransk kjemiker og en av dem som hadde mest å si for utarbeidelsen av begrepet grunnstoff. Sammen med hjelp fra kona hans skrev han den første læreboka om moderne kjemi i 1789. I den boka får 33 grunnstoffer navn-tittel og de fleste navnene brukes også i dag. I boka sto det skrevet at grunnstoff ikke lot seg dele i enklere stoffer, og han listet blant annet lys, varme og oksygen som han mente var grunnstoffer.
John Dalton, en britisk fysiker og kjemiker, kom på 1800-tallet ut med en atomteori. Den tok utgangspunkt i at alt i universet er bygget opp av en kombinasjon av atomer. Han foreslo at atomene til de ulike grunnstoffene har samme masse og egenskaper, og at de forskjellige grunnstoffene hadde forskjellig masse. Dalton presenterte en tabell over atommassene til de forskjellige grunnstoffene referert til hydrogen med relativ atommasse 1. Han konkluderte med at kjemiske forbindelser av ulike grunnstoff besto av ulike atomer som gikk sammen i bestemte enkle antall for å danne sammensatte atomer(molekyler). Selv om Dalton kom ut med dette på 1800-tallet, fantes det ikke eksperimentelle resultater på at atomer virkelig eksisterte før i 1905... Kjøp tilgang for å lese mer

Atombegrepts historie

[1]
Brukernes anmeldelser
 • 31.08.2013
  Skrevet av Elev på Vg2
  Oversitlig tekst som holder seg til læreplanmål. Noen illustrasjoner også slik at man kan leve seg i den virkelige verden innenfor kjemi.

Brukere som har lastet ned Atombegrepts historie, har også lastet ned