Arbeidskravs- og kapasitetsanalyse fotball for sentral midtbane

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Treningslære 2
 • 6
 • 23
 • 6187
 • PDF

Arbeidskravsanalyse: Arbeidskravs- og kapasitetsanalyse fotball for sentral midtbane

En arbeidskravs- og kapasitetsanalyse i fotball.

Jeg har valgt å se på kravene som stilles i fotball for 1. divisjon junior menn. Jeg har sett på den sentrale midtbaneposisjonen, da spesielt på kapasitetsanalyse og arbeidskravene som stilles i en 4-4-2-formasjon.

Personlig profil:
Navn: Ola Nordmann
Alder: 18 år
Idrett: Fotball
Posisjon: Sentral midtbane
Lag: xxxxx
Nivå: 1. Divisjon junior

Lærers kommentar

Arbeidskravsanalyse: Utholdenhet: Ifølge definisjonen, passer en fotballkamp inn under denne. En løper med relativt høy intensitet over lang tid.
Du skriver: “Forskjellen på disse er at aerobt arbeid er arbeid under den anaerobe terskelen (melkesyreterskelen), mens anaerobt arbeid er arbeid over den anaerobe terskel.”
Dette blir noe upresist. Selv om du har intensitet på 190 slag/min. (med en melkesyreterskel på 180), så vil mesteparten av energien til dette arbeidet komme fra de aerobe energifrigjøringsprosessene.
Hurtighet: Fint, her viser du til de ulike typene hurtighet og når du har bruk for disse i fotball, Bra.
Spenst. Bra!
Styrke: Bra!
Koordinasjon: Bra, men jeg ville gjerne hatt dette punktet sammen med teknikk. Dette fordi teknikk er avhengig av de koordinative faktorene, de fysiske faktorene og de psykiske egenskapene.
Bevegelighet: Bra!
Teknikk: Fint.
Psykiske egenskaper: Bra!
Taktikk: Bra!


Kapasitetsanalysen: Her imponerer du ettersom du er grundig både med å underbygge dine påstander ved å henvise til tester. Du har også med mange “kapasiteter”.
Flott!

Innhold

ARBEIDSKRAV- OG KAPASITETSANALYSE
Fotball

Fysiske egenskaper:
Aerob-/anaerob utholdenhet
Maksimal muskelstyrke/eksplosiv styrke
Spenst
Hurtighet
Bevegelighet
Koordinative egenskaper:
Balanse
Romorientering
Øye-fot-koordinasjon
Tilpasset kraftinnsats/kinetisk evne
Tekniske ferdigheter:
Pasninger
Skuddteknikk
Mottak/medtak
Taklinger
Taktiske ferdigheter:
Forsvarsspill
Angrepsspill
Psykiske egenskaper:
Selvtillit
Konsentrasjon
Kunnskap
Kreativitet
Motivasjon
Vilje
Sarmarbeidsevne

Utdrag

I alle idretter blir det stilt krav til utøverne. Vi har for eksempel utholdenhet i maraton som et slikt krav. Kravene varierer fra idrett, men som oftest dreier de seg om psykiske, fysiske, tekniske, taktiske, koordinative og sosiale egenskaper. Disse kravene blir kalt arbeidskrav.

En arbeidskravsanalyse blir i boken ”Treningslære” definert som: ”en kartlegging og grundig vurdering av de faktorene som bestemmer prestasjonen i hver enkelt idrett”. Når man skal planlegge trening opp mot en idrett, bør man vite hvilke krav den stiller for å få mest mulig ut av treningen. Det er ulike faktorer man må ta hensyn til når en skal vurdere slike krav. For eksempel alder, funksjon på banen, nivå osv. I mange idretter er det enkelt å finne hvilke arbeidskrav som behøves, som for eksempel styrkeløft og maraton; mens i de fleste lagspill er det flere krav som trengs. Deriblant er min idrett, fotball.

Fysiske krav

Utholdenhet

Fotball er en idrett som normalt varer i 90 minutter. Dette stiller store krav til utholdenheten, ettersom man bør orke et løp når som helst i kampen. Man ser mer og mer at lag med god utholdenhet vinner kamper, og de avgjør ofte på slutten av andre omgang. Definisjonen på utholdenhet er ”organismens evne til å arbeide med relativ høy intensitet over lengre tid”. Denne egenskapen deler vi som oftest i to: aerob og anaerob utholdenhet. Forskjellen på disse er at aerobt arbeid er arbeid under den anaerobe terskelen (melkesyreterskelen), mens anaerobt arbeid er arbeid over den anaerobe terskel. Dette vil si at produksjonen av melkesyre... Kjøp tilgang for å lese mer

Arbeidskravs- og kapasitetsanalyse fotball for sentral midtbane

[11]
Brukernes anmeldelser
 • 22.09.2014
  Skrevet av Elev på Vg3
  Veldig god, og grundig gjennomført analyse!
 • 01.06.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  Veldig bra og gjennomførst oppgave
 • 16.04.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  Veldig bra. Fikk god hjelp.
 • 26.09.2014
  Skrevet av Elev på Vg3
  veldig bra, hjlap meg mye