Analyse av Sigrid Undsets "Jenny"

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Norsk
 • 6
 • 5
 • 2097
 • PDF

Romananalyse: Analyse av Sigrid Undsets "Jenny"

Analyse av Sigrid Undsets roman "Jenny". "Jenny" er skrevet i nyrealismen av Sigrid Undset i 1911.
Analysen tar for seg personer, sjanger, tittel, fortellerstemme, hovedtema m.m.

Utdrag

Jeg vil i denne oppgaven analysere Jenny av Sigrid Undset.

Fra begynnelsen på 1900-tallet får vi en ny epoke i norsk litteratur, og nyromantikken må vike. Den nye epoken, nyrealismen, var en reaksjon på den romantiske rosemalingen av samfunnet og livet og en slags fornyet utgave av realismen fra 1870-90 årene. Det er denne epoken som skal dominere norsk litteratur frem til 40-årene.(www.daria.no)
Jenny er skrevet i nyrealismen av Sigrid Undset i 1911. Det er en episk roman, som inneholder 33 kapitler. Jenny er en roman om en ung kvinne som har flyttet til Roma for å utforske sitt malertalent og boken forteller oss om Jennys bakgrunn, idealer og møte med kjærligheten.

Dette er en skjønnlitterær roman, og var Sigrid Undsets kunstneriske gjennombrudd. Den vakte oppsikt med sin uredde åpenhet om erotiske forbindelser. Sigrid Undset var en forfatter som vakte oppsikt gjennom verkene sine, og hennes første bok Fru Marta Oulie, startet også på en oppsiktsvekkende måte for sin tid; « Jeg har været min mann utro.» Jenny er i dag en av klassikerne i Norsk litteratur.

Romaen handler om Jenny Winge, og vi følger henne i en periode over tre år. I Roma hvor boken starter, treffer hun og venninnen sin Cesca, Helge Gram. Det går en stund, og Jenny får sitt første kyss, som 28 åring. Hun forlover seg med Helge, men senere i boka faller hun for Helges far Gert, og forlater Helge. Jenny blir gravid med Gert Gram, men barnet dør.

Boken skildrer Jenny sitt liv, og hvordan hun takler møte med kjærlighet, lyst og begjær. Vi skjønner etter hvert som boken lar oss bli kjent med henne, at hun er en kvinne som aldri har opplevd verken erotikk eller ekte kjærlighet. Dette blir undertonen for skildringene rundt hennes møte med både Helge og Gert Gram. Hun er en kvinne med klare meninger og idealer rundt et kjærlighetsliv, og når hun oppdager sitt eget begjær og hva dette gjør med henne, blir hun sin egen ... Kjøp tilgang for å lese mer

Analyse av Sigrid Undsets "Jenny"

[21]
Brukernes anmeldelser
 • 04.08.2012
  Skrevet av Student på 5. år
  Interessant det som skrives at Jenny ikke skjønner forskjellen på begjær og kjærlighet. Dersom hun hadde forstått det, ville hun kanskje lettere tilgitt seg selv. På den tiden romanen ble skrevet, var nok ikke en kvinnes begjær et aktuelt tema. Savnet flere sitater fra selve boka i oppgaven.
 • 12.01.2010
  En fremragende oppgave som virkelig fortjener heder og ære! Fantastisk bra skrevet.
 • 07.05.2016
  Skrevet av Student på 1. år
  Ganske flott og oversiktlig analyse :)
 • 30.11.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  Veldig bra og oversiktlig skrevet av deg! godt jobbet