Analyse av Pakkis

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Norsk
 • 5
 • 5
 • 2139
 • PDF

Romananalyse: Analyse av Pakkis

Oppgaven er en analyse og tolkning av Khalid Hussains roman "Pakkis".
Oppgaven tar for seg handlingen, fortellerteknikk, komposisjon, språklige virkemidler, miljøer, hovedpersonen Sajjad og temaer som integrering, rasisme og minoritetskultur.
Analysen er laget som en del av et særemne i norsk.

Studienetts kommentar

Oppgaven mangler sitater fra romanen.

Innhold

Virkemidler i romanen
Tema og budskap

Utdrag

Boken «Pakkis» er skrevet av Khalid Hussain, og ble gitt ut i 1986 av Tiden Norsk Forlag. Boka handler om 15 år gamle Sajjad som har bodd i Oslo siden han var fire år. Han sliter med å finne sin identitet. Skal han følge pakistansk kultur og lov som han gjør når han er hjemme eller være en vanlig norsktalende skoleelev som resten av det norske samfunnet? Han lever mellom to kulturer, ute er han norsk ungdom, men hjemme må han oppføre seg som en pakistansk gutt og adlyde sin far. Han sliter med å være både norsk og pakistansk uten å egentlig lykkes med noen av dem.
Som treåring reiste familien til Norge fra hjemlandet Pakistan, og med på flyttelasset var Sajjad. Han har vokst opp lik alle andre norske gutter, og i det han blir eldre kommer blir han dratt inn i en verden der han blir revet i stykker. Han blir trukket mot to forskjellige sider, og befinner seg i mellom en vestlig, norsk kultur og den pakistanske kulturen. Ikke har han noe særlig lyst til å gifte seg med en pakistansk kone som 17åring, og heller ikke er han villig til å stikke av fra sine foreldre. Det hele ender med at foreldrene blir utrolig lei av hans oppførsel, og vurderer å sende ham til Pakistan. Og da han får inntrykk av at rasisme er noe som er ganske vanlig i Norge, vurderer han å flytte til foreldrenes hjemland. Men noe i ham sier nei til begge sider, og det hele ender med at han ikke får bestemt seg.
Virkemidler i romanen
Synsvinkelen i «Pakkis» er autoral og det er blitt brukt en allvitende forteller. Det vil si at handlingen blir fortalt på en måte der vi får inntrykk av at fortelleren både ser og vet absolutt... Kjøp tilgang for å lese mer

Analyse av Pakkis

[9]
Brukernes anmeldelser
 • 08.11.2019
  Skrevet av Elev på Vg3
  Gir mange gode eksempler og gjør det lett å starte med å skrive egen oppgave.
 • 19.11.2013
  Særoppgaven ble lettere med denne som kilde og som en sjekk list
 • 31.01.2022
  Skrevet av Elev på Vg3
  thanks mate
 • 24.12.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  pakkis bhjhj hghghg jhhjhj jhjhj