Forsøk 6.1 Tynnsjiktkromatografi av «grønnfarge» fra blader | Rapport

- Vgs - Studieforberedende Vg3
- Kjemi 2
- 6
- 6
- 1568
Forsøk 6.1 Tynnsjiktkromatografi av «grønnfarge» fra blader | Rapport
Dette er en rapport fra forsøk 6.1 Tynnsjiktkromatografi av «grønnfarge» fra blader, fra læreboken "Kjemien Stemmer 2". Hensikten med dette forsøket var å bruke tynnsjiktkromografi til å finne ut av hvilke fargestoffer som tilsammen gir den grønne fargen i bladene.
Link til forsøket finnes her.
Problemstilling:
Hvordan kan vi vise at grønnfargen i blader egentlig er en blanding av flere fargestoffer?
Innhold
Hensikt
Hypotese
Utstyrsliste
Sikkerhet
Teori
Fremgangsmåte
Resultater og spørsmål
Diskusjon
Konklusjon
Feilkilder
Kilder
Utdrag
De fem formene for separasjons metoder vi har er destilasjon, ekstrasjon, filtrering, omkrystallisering, og kromatografi.
I destillasjon skiller man stoffer i en væskeblanding fra hverandre ved å utnytte at stoffene har forskjellige kokepunkter. Denne metoden er kanskje mest kjent for å bli brukt i brennvinproduksjonen. Hvor man utnytter at etanol har kokepunkt på 78 grader celsius, mens vann har på 100. Da koker man opp den allerede noe alkoholholdige(etanol-holdige) væsken og samler opp etanol-gassen i en kolonne, for så å kjøle den ned slik at etanol-gassen blir til væske. Ved gjentatte destillasjoner kan man oppnå opptil 96 prosent med etanol.
I en ekstraksjon trekker man et eller flere stoffer fra en blanding ved å bruke et løsemiddel og utnytte at stoffer har forskjellig løselighet. Ekstraksjon er noe man benytter seg av i dagliglivet feks. Når man trakter kaffe, da gjør vi en ekstraksjon med vann som løsemiddel. Da gjør vi tak i de vannløselige (de polare) stimulerende stoffene, aromastoffene, og fargestoffene fra kaffebønnene.
I en filtrering skilles faste stoffer fra en væske eller en gass. Væsken eller gassen strømmer gjennom et porøst material som holder de faste stoffene tilbake. Filtrering brukes også i dagliglivet, f.eks. Når vi lager poseté. Vi plasserer teposen i en tekopp og har oppi kokende vann. Vannet trekker ut de vannløselige(polare) stimulerende stoffene, aromastoffene og fargestoffene fra tebladene gjennom teposen. Teposen slipper gjennom vannet med de løste stoffene men ikke... Kjøp tilgang for å lese mer Allerede medlem? Logg inn