Osmose i rødløk | Rapport

- Vgs - Studieforberedende Vg2
- Biologi 1
- Ingen karakter gitt
- 4
- 966
Osmose i rødløk | Rapport
Her finner du en rapport fra et forsøk i Biologi 1 som handler om osmose i rødløk. Hensikten med forsøket var å undersøke hvordan osmose forekommer i en rødløk ved å undersøke hva som skjer med cellens volumen og farge når man tilsetter en sterk saltløsning til hinnen av løken. Rapporten prøver å undersøke hvorfor cellen forandrer volumen.
Rapporten bygger på forsøk 5.1 "Osmose i rødløk" som finnes i læreboka Bios 1 (2012).
Innhold
Hensikt
Teori
Utstyr/kjemikalier
Figur
Fremgangsmåte
Resultater
Oppgaver
Konklusjon/vurdering
Feilkilder
Utdrag
Osmose er definert som diffusjon av vann gjennom en delvis gjennomtrengelig, selektivt permeabel, hinne. Osmose er altså ikke en energikrevende transport. Cellemembranene er gjennomtrengelige for vann. Vann passerer membranen og går fra et sted med høy konsentrasjon av vann til et sted med lavere konsentrasjon av vann. Årsaken er den tilfeldige egenbevegelsen hos vannmolekylene. Når det trekker vann inn i en celle blir det laget ett trykk mot både innsiden og utsiden av cellemembranen. Differansen mellom disse kalles det osmotiske trykket. Dette trykket øker jo større forskjellen i konsentrasjonen av vann er mellom innsiden og utsiden av cellen.
...
Rødløkscelle
Når vi ser på hinnen fra rødløken i mikroskopet ser hver celle ut som en murstein, og det ser til sammen ut som en murvegg. De fleste cellene er røde, men vi finner noe hvite innimellom. Løkcellene ligger tett i tett, og det er fylt med vann. Med sterk forstørrelse kunne vi se at plantecellen hadde cellevegg og cellekjerne.
...
Rødløkscellen etter tilsetning av NaCl
Det som skjer når vi tilsetter saltløsningen er at konsentrasjonen av vann inni og utenfor løkcellene kommer i ubalanse. Felles for plante- og dyreceller er at de har en semipermabel cellemembran som betyr at den er halvt gjennomtrengelig. Cellemembranen har små hull, den er altså ikke tett. Vannmolekylene vil kunne transporteres igjennom, men det vil ikke saltmolekylene, fordi disse er... Kjøp tilgang for å lese mer Allerede medlem? Logg inn